Kruche ciasto to jeden z najpopularniejszych wypieków podstawowych w świecie słodkości. Na początku przygody z cukiernictwem warto nauczyć się poprawnie przygotowywać kruche, bo daje ono wiele możliwości. Można wykorzystać je jako spód zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków: tart, mazurków, babeczek i wielu innych wypieków. Sprawdza się świetnie zarówno jako spód w ciastach na zimno, jak i jako baza do ciastek czy rogalików na ciepło.
Kruche ciasto, choć proste w przygotowaniu, wymaga jednak pewnej staranności. Warto poznać najważniejsze zasady, których trzeba się trzymać, by wyszło idealnie chrupiące i pełne smaku.
Klasyczne kruche ciasto robi się z 3 głównych składników: mąki, jajek i masła. Zamiast masła można użyć margaryny do wypieków. Oczywiście w cieście tym nie może zabraknąć też cukru, którego dajemy jednak niewiele. To nie on gra tutaj główną rolę.
Przygotowując składniki na kruche ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:
- masło powinno być mocno schłodzone, najlepiej wyjęte prosto z lodówki
- zamiast całych jajek, lepiej jest użyć samych żółtek
- zamiast klasycznego cukru w kryształkach, użyj cukru pudru
Łączenie wszystkich składników najlepiej wykonać poprzez siekanie masła z mąką i jajkiem przy pomocy dużego noża. Ważne jest, by masło pozostało zimne, dlatego gdy składniki się połączą, na koniec bardzo krótko ugniatamy dłońmi.
Gdy ciasto rozwałkujemy i przeniesiemy na foremkę, przechodzimy do procesu pieczenia. Tutaj również obowiązują ważne zasady:
- ciasto kruche w foremce należy wielokrotnie nakłuć przed włożeniem do piekarnika
- warto dociążyć ciasto w trakcie pieczenia ziarnami (np. grochu czy fasoli), rozsypanymi na kawałek papieru do pieczenia
Obie te czynności sprawią, że ciasto nie będzie się wybrzuszać w trakcie pieczenia. Zachowa swoją pierwotną formę. Na końcu warto wspomnieć o tym, by pilnować też odpowiedniej temperatury pieczenia: optymalna temperatura to 180 stopni C.
CIASTO KRUCHE – PRZEPIS PODSTAWOWY
SKŁADNIKI:
(na formę o średnicy 26-28 cm)
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g zimnego masła
- 150 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii premium Delecta
- 1 żółtko
PRZYGOTOWANIE:
Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz cukier z dodatkiem wanilii.
Masło pokrój na 1-2 cm. kawałki i ułóż na kopczyku z mąki i cukru. Wszystko dobrze posiekaj nożem, aż uzyskasz konsystencję drobnego piasku. Dodaj rozkłócone żółtko i jeszcze raz wszystko posiekaj. Szybko zagnieć ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Formę posmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 0,5 cm. i średnicy większej niż forma. Nawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Wyłóż nim spód oraz boki formy, a nadmiar ciasta odetnij nożem. Podziurkuj spód przy pomocy widelca. Wstaw do lodówki i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia, na papier wsyp obciążenie, np. suchą fasolę, groch albo ryż. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie ściągnij papier i obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoty kolor.