fbpx
Cofnij
Autor: delektujemy

Jak zrobić kruche ciasto?

23.06.2023
Jak zrobić kruche ciasto?

Kruche ciasto to jeden z najpopularniejszych wypieków podstawowych w świecie słodkości. Na początku przygody z cukiernictwem warto nauczyć się poprawnie przygotowywać kruche, bo daje ono wiele możliwości. Można wykorzystać je jako spód zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków: tart, mazurków, babeczek i wielu innych wypieków. Sprawdza się świetnie zarówno jako spód w ciastach na zimno, jak i jako baza do ciastek czy rogalików na ciepło. 

Kruche ciasto, choć proste w przygotowaniu, wymaga jednak pewnej staranności. Warto poznać najważniejsze zasady, których trzeba się trzymać, by wyszło idealnie chrupiące i pełne smaku.

Klasyczne kruche ciasto robi się z 3  głównych składników: mąki, jajek i masła. Zamiast masła można użyć margaryny do wypieków. Oczywiście w cieście tym nie może zabraknąć też cukru, którego dajemy jednak niewiele. To nie on gra tutaj główną rolę.

Przygotowując składniki na kruche ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

Łączenie wszystkich składników najlepiej wykonać poprzez siekanie masła z mąką i jajkiem przy pomocy dużego noża. Ważne jest, by masło pozostało zimne, dlatego gdy składniki się połączą, na koniec bardzo krótko ugniatamy dłońmi.

Gdy ciasto rozwałkujemy i przeniesiemy na foremkę, przechodzimy do procesu pieczenia. Tutaj również obowiązują ważne zasady:

Obie te czynności sprawią, że ciasto nie będzie się wybrzuszać w trakcie pieczenia. Zachowa swoją pierwotną formę. Na końcu warto wspomnieć o tym, by pilnować też odpowiedniej temperatury pieczenia: optymalna temperatura to 180 stopni C.

 

 

 

 

CIASTO KRUCHE – PRZEPIS PODSTAWOWY

SKŁADNIKI:

(na formę o średnicy 26-28 cm)

 

PRZYGOTOWANIE:

Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz cukier z dodatkiem wanilii.

Masło pokrój na 1-2 cm. kawałki i ułóż na kopczyku z mąki i cukru. Wszystko dobrze posiekaj nożem, aż uzyskasz konsystencję drobnego piasku. Dodaj rozkłócone żółtko i jeszcze raz wszystko posiekaj. Szybko zagnieć ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Formę posmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 0,5 cm. i średnicy większej niż forma. Nawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Wyłóż nim spód oraz boki formy, a nadmiar ciasta odetnij nożem. Podziurkuj spód przy pomocy widelca. Wstaw do lodówki i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia, na papier wsyp obciążenie, np. suchą fasolę, groch albo ryż. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie ściągnij papier i obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

Jeśli chcesz skorzystać z gotowego rozwiązania, użyj mieszanki Ciasto Kruche Delecta.

Ciasto Kruche Delecta
Ciasto Kruche Delecta
Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem