fbpx
Cofnij
Autor: delektujemy

Jak zrobić kruche ciasto?

23.06.2023
Jak zrobić kruche ciasto?

Kruche ciasto to jeden z najpopularniejszych wypieków podstawowych w świecie słodkości. Na początku przygody z cukiernictwem warto nauczyć się poprawnie przygotowywać kruche, bo daje ono wiele możliwości. Można wykorzystać je jako spód zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków: tart, mazurków, babeczek i wielu innych wypieków. Sprawdza się świetnie zarówno jako spód w ciastach na zimno, jak i jako baza do ciastek czy rogalików na ciepło. 

Kruche ciasto, choć proste w przygotowaniu, wymaga jednak pewnej staranności. Warto poznać najważniejsze zasady, których trzeba się trzymać, by wyszło idealnie chrupiące i pełne smaku.

Klasyczne kruche ciasto robi się z 3  głównych składników: mąki, jajek i masła. Zamiast masła można użyć margaryny do wypieków. Oczywiście w cieście tym nie może zabraknąć też cukru, którego dajemy jednak niewiele. To nie on gra tutaj główną rolę.

Przygotowując składniki na kruche ciasto, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów:

Łączenie wszystkich składników najlepiej wykonać poprzez siekanie masła z mąką i jajkiem przy pomocy dużego noża. Ważne jest, by masło pozostało zimne, dlatego gdy składniki się połączą, na koniec bardzo krótko ugniatamy dłońmi.

Gdy ciasto rozwałkujemy i przeniesiemy na foremkę, przechodzimy do procesu pieczenia. Tutaj również obowiązują ważne zasady:

Obie te czynności sprawią, że ciasto nie będzie się wybrzuszać w trakcie pieczenia. Zachowa swoją pierwotną formę. Na końcu warto wspomnieć o tym, by pilnować też odpowiedniej temperatury pieczenia: optymalna temperatura to 180 stopni C.

 

 

 

 

CIASTO KRUCHE – PRZEPIS PODSTAWOWY

SKŁADNIKI:

(na formę o średnicy 26-28 cm)

 

PRZYGOTOWANIE:

Na blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier puder oraz cukier z dodatkiem wanilii.

Masło pokrój na 1-2 cm. kawałki i ułóż na kopczyku z mąki i cukru. Wszystko dobrze posiekaj nożem, aż uzyskasz konsystencję drobnego piasku. Dodaj rozkłócone żółtko i jeszcze raz wszystko posiekaj. Szybko zagnieć ciasto dłońmi i uformuj z niego kulę. Owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Formę posmaruj masłem i delikatnie wysyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na blacie obsypanym mąką lub pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 0,5 cm. i średnicy większej niż forma. Nawiń ciasto na wałek i przenieś je do formy. Wyłóż nim spód oraz boki formy, a nadmiar ciasta odetnij nożem. Podziurkuj spód przy pomocy widelca. Wstaw do lodówki i w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Ciasto przykryj arkuszem papieru do pieczenia, na papier wsyp obciążenie, np. suchą fasolę, groch albo ryż. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie ściągnij papier i obciążenie i piecz kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

Jeśli chcesz skorzystać z gotowego rozwiązania, użyj mieszanki Ciasto Kruche Delecta.

Ciasto Kruche Delecta
Ciasto Kruche Delecta
Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.