Biszkopt to klasyczny wypiek. Jednak nieraz bywa tak, że coś podczas przygotowywania go i pieczenia nie wychodzi. Zamiast wyjąć z piekarnika ładnie przypieczone, wysokie i pulchne ciasto, wyjmujemy płaski placek. Wtedy dopada nas uczucie rozczarowania. Jak tego uniknąć? Jak znaleźć sposób, by zawsze cieszyć się idealnym wypiekiem? Wystarczy poznać kilka prostych reguł i zastosować je w czasie przygotowywania biszkoptu. Poznaj tricki i sztuczki na idealny biszkopt.
Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków. Doskonale znany w świecie słodkości. Jest podstawą wykonania tortów, ciast z owocami i wielu słodkich rolad. Jeśli marzy Ci się stworzenie własnego biszkoptu, to poznaj kilka prostych rad.
Może pamiętasz z dzieciństwa, jak mama lub babcia piekły biszkopt, żeby przygotować dla najmłodszych członków rodziny tort na urodziny lub inne ważne okazje. Smak takiego deseru jest wyjątkowy, doskonale pachnie i pięknie wygląda. Świetnym wspomnieniem z dzieciństwa jest również smak rolady z masą śmietankową i truskawkami. To proste ciasto sprawiało wiele radości, ponieważ często łatwe rozwiązania są tymi najlepszymi. Jeśli Ty też chcesz zapewnić swoim bliskim niepowtarzalne wspomnienia związane z domowymi wypiekami, to naucz się robić proste wypieki takie jak: ciasto kruche, ciasto drożdżowe i właśnie biszkopt. To właśnie one są podstawą, z której możesz wyczarować najpyszniejsze desery dla całej rodziny i przyjaciół. Niech Twój dom wypełni się rodzinnym ciepłem i zapachem świeżo upieczonego ciasta. Przepis na biszkopt jest prosty, wystarczy przestrzegać kilku reguł. Może dzięki temu upieczesz pyszny tort na urodziny Twojego malucha? Poznaj sztuczki i ciesz się udanym wypiekiem.
- Równie ważne co pieczenie i mieszanie składników jest przygotowanie. Masa biszkoptowa nie może czekać, dlatego zanim zaczniesz łączyć ze sobą różne produkty, to zrób podstawowe czynności. Po pierwsze zadbaj o to, żeby jajka była w temperaturze pokojowej, dzięki temu łatwiej ubić pianę. Następnie warto przygotować sobie foremkę i od razu wyłożyć ją papierem, aby nie tracić na to czasu, gdy będziesz mieć już wymieszaną masę.
- Przed mieszaniem składników nagrzej piekarnik do 160 stopni. Musisz mieć pewność, że będzie dobrze nagrzany, gdy włożysz do niego ciasto.
- Wymieszaj mąką pszenną z ziemniaczaną i przesiej je przez sitko. Dzięki temu napowietrzysz mąkę i sprawisz, że ciasto będzie bardziej pulchne.
- Ważnym krokiem w przygotowywaniu biszkoptu jest ubijanie piany z białek. Pamiętaj, żeby dokładnie oddzielić żółtka od białek. Nawet niewielka ilość żółtek w białkach sprawia, że piana może się nie ubić. Poświęć na ten krok minimum 15 minut. W czasie ubijania dosypuj cukier stopniowo. Ważne, żeby nie dodać całego cukru na raz. Pamiętaj, żeby nie dodawać kolejnej porcji cukru zanim poprzednia się nie rozpuści.
- Pamiętaj, żeby do ubijania piany użyć świeżych jaj. Dzięki temu piana będzie jeszcze bardziej puszysta.
- Warto pamiętać, że w momencie mieszania mokrych składników (piany z żółtkami) z suchymi (mąka) trzeba ograniczyć liczbę ruchów do minimum. Trzeba tutaj wykazać się spokojem i nie wykonywać żadnych gwałtownych ruchów.
- W czasie pieczenia biszkoptu nie otwieraj drzwiczek piekarnika. Taki ruch wynika z ciekawości, jednak może zaszkodzić ciastu. Nagle obniżenie temperatury może spowodować opadnięcie ciasta.
- Upieczony biszkopt należy wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu ciasta.
BISZKOPT – PRZEPIS PODSTAWOWY
SKŁADNIKI:
biszkopt do przekrojenia na 2 blaty:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka rozmiar M (w temperaturze pokojowej)
- 140 g cukru drobnego
- 1 łyżka cukru z dodatkiem wanilii premium Delecta
- 2 łyżki wody
biszkopt do przekrojenia na 3 blaty:
- 120 g mąki pszennej
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 6 jajek rozmiar M (w temperaturze pokojowej)
- 190 g cukru drobnego
- 1 łyżka cukru z dodatkiem wanilii premium Delecta
2 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Mąkę wymieszaj z misce ze skrobią ziemniaczaną, następnie przesiej przez sitko. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier drobny oraz cukier z dodatkiem wanilii. Dodaj po kolei żółtka, cały czas ubijając. Porcjami wsyp przesianą mąkę oraz dodaj wodę i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułka lub zmiksuj na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.
Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zdejmij papier i dno tortownicy.
Zostaw do całkowitego wystudzenia. Biszkopt możesz przekroić na blaty i wykorzystać do przygotowania tortu lub innego deseru.
Jeśli chcesz oszczędzić czas i szukasz gotowego rozwiązania, wypróbuj mieszankę Biszkopt Delecta.