fbpx
Cofnij
Autor: Natalia Wiszniewska

Jak upiec biszkopt doskonały?

23.06.2023
Jak upiec biszkopt doskonały?

Biszkopt to klasyczny wypiek. Jednak nieraz bywa tak, że coś podczas przygotowywania go i pieczenia nie wychodzi. Zamiast wyjąć z piekarnika ładnie przypieczone, wysokie i pulchne ciasto, wyjmujemy płaski placek. Wtedy dopada nas uczucie rozczarowania. Jak tego uniknąć? Jak znaleźć sposób, by zawsze cieszyć się idealnym wypiekiem? Wystarczy poznać kilka prostych reguł i zastosować je  w czasie przygotowywania biszkoptu. Poznaj tricki i sztuczki na idealny biszkopt.

Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków. Doskonale znany w świecie słodkości. Jest podstawą wykonania tortów, ciast z owocami i wielu słodkich rolad. Jeśli marzy Ci się stworzenie własnego biszkoptu, to poznaj kilka prostych rad.

Może pamiętasz z dzieciństwa, jak mama lub babcia piekły biszkopt, żeby przygotować dla najmłodszych członków rodziny tort na urodziny lub inne ważne okazje. Smak takiego deseru jest wyjątkowy, doskonale pachnie i pięknie wygląda. Świetnym wspomnieniem z dzieciństwa jest również smak rolady z masą śmietankową i truskawkami. To proste ciasto sprawiało wiele radości, ponieważ często łatwe rozwiązania są tymi najlepszymi. Jeśli Ty też chcesz zapewnić swoim bliskim niepowtarzalne wspomnienia związane z domowymi wypiekami, to naucz się robić proste wypieki takie jak: ciasto kruche, ciasto drożdżowe i właśnie biszkopt. To właśnie one są podstawą, z której możesz wyczarować najpyszniejsze desery dla całej rodziny i przyjaciół. Niech Twój dom wypełni się rodzinnym ciepłem i zapachem świeżo upieczonego ciasta. Przepis na biszkopt jest prosty, wystarczy przestrzegać kilku reguł. Może dzięki temu upieczesz pyszny tort na urodziny Twojego malucha? Poznaj sztuczki i ciesz się udanym wypiekiem.

BISZKOPT – PRZEPIS PODSTAWOWY

 

SKŁADNIKI:

biszkopt do przekrojenia na 2 blaty:

biszkopt do przekrojenia na 3 blaty:

2 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Mąkę wymieszaj z misce ze skrobią ziemniaczaną, następnie przesiej przez sitko. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo łyżka po łyżce cukier drobny oraz cukier z dodatkiem wanilii. Dodaj po kolei żółtka, cały czas ubijając. Porcjami wsyp przesianą mąkę oraz dodaj wodę i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułka lub zmiksuj na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy i piecz ok. 30 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków tortownicy i zdejmij bok formy.

Biszkopt odwróć do góry nogami i ułóż na blat wyłożony papierem do pieczenia. Zdejmij papier i dno tortownicy.

Zostaw do całkowitego wystudzenia. Biszkopt możesz przekroić na blaty i wykorzystać do przygotowania tortu lub innego deseru.

Jeśli chcesz oszczędzić czas i szukasz gotowego rozwiązania, wypróbuj mieszankę Biszkopt Delecta.

 

Biszkopt Delecta
Biszkopt Delecta
Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.