Do przygotowania wypiekanego koszyczka wykorzystamy:
- żaroodporną miskę,
- folię aluminiową,
- pergamin,
- wałek do ciasta,
- wykałaczki,
- ciasto drożdżowe na chałkę:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 6 g suszonych drożdży Delecta,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 50 g cukru,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1 jajko.
Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Miskę owijamy folią aluminiową. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i kroimy je na paski o szerokości około 1,5 cm i przygotowujemy wałeczki. Tworzymy pierwszą osnowę, układając ruloniki od zbiegu na dnie miski, do brzegów miski. Pozostałe ruloniki przeplatamy między osnową, wyplatając wzór koszyczka. Ruloniki przyciskamy delikatnie do miski, ciasto smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 40 minut. Na pergaminie odrysowujemy obrys miski i z pozostałego ciasta przygotowujemy warkocz w formie okręgu, który będzie wykończeniem brzegu koszyka. Warkocz wstawiamy do piekarnika do momentu, aż się zarumieni, a następnie przytwierdzamy go do głównej części koszyka wykałaczkami.