PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT
Babka z makiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
70 min.
Składniki
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 6 jajek
- 220 g cukru
- 7 łyżek oleju
- 1,5 szklanki mąki tortowej (o pojemności 250 ml)
- 3 łyżki niemielonego maku
- łyżka kakao
- Saszetka kropelek czekoladowych Delecta mleczna czekolada
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 80 ml śmietanki 30%
- 130 g białej czekolady
- 10 g mlecznej czekolady
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Miękkie masło ubić z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, wlać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy maślanego jajecznej - połączyć.
KROK 2: Masę podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do trzeciej wsypać kropelki.
KROK 3: Do keksówki z papierem do pieczenia wyłożyć najpierw masę makową, następnie kakaową a na końcu tę z kropelkami. Piec ok. 45 minut w 170 stopniach termoobieg. Jeśli babka zbyt szybko będzie się rumienić to zmniejszyć temp do 160 stopni.
KROK 4: W śmietance rozpuścić kropelki czekolady, wystudzić, a następnie wylać na babkę, udekorować posypkami i bezikami.