Mini serniczki bez pieczenia - bałwanki
Składniki
Serniczki:
- 120 g ciasteczek, np. korzennych / owsianych
- 40 g masła
- 250 ml śmietanki kremówki
- 150 g naturalnego serka kremowego
- 80 g Kropelek czekoladowych - biała czekolada Delecta
Dekoracja:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 12 dużych pianek marshmallow
- Fajny Pisak Delecta czarny i czerwony
- Kropelki Delecta biała czekolada i czekolada deserowa
- 6 małych wykałaczek
Przygotowanie
KROK 1: Ciasteczka zmiel w malakserze lub pokrusz tłuczkiem. Wsyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj dokładnie i rozłóż do 6 foremek na muffinki. Najlepiej użyć silikonowych lub z wyjmowanym rantem.
KROK 2: W dużej misce umieść śmietankę kremówkę i naturalny serek. Ubij mikserem na sztywną masę. Kropelki czekoladowe - biała czekolada roztop i przestudź. Wlej do ubitej masy i miksuj jeszcze przez chwilę. Rozłóż pomiędzy foremki na muffinki. Wyrównaj wierzch szpatułką. Formę wstaw do zamrażalnika na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aż masa całkiem zastygnie.
KROK 3: Przygotuj bałwanki. Na 6 piankach narysuj czarnym pisakiem po 3 kromki i przyklej kropelki z czekolady deserowej. Na 6 pozostałych piankach narysuj buźki bałwanków przy pomocy czarnego i czerwonego pisaka. Głowy i tułowia połącz przy pomocy małej wykałaczki. Pozostałą śmietankę ubij z cukrem pudrem. Przełóż do rękawa cukierniczego.
KROK 4: Serniczki wyjmij z zamrażalnika. Udekoruj bitą śmietaną. Na każdym serniku ułóż bałwanka.