fbpx
Tarta cytrynowa z bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta cytrynowa z bezą
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Spód:

Krem cytrynowy:

  • 3 cytryny (sok i skórka z 2 cytryn)
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Beza:

  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

KROK 1: W głębokiej misce umieść mieszankę Ciasto Kruche Delecta, dodaj jajko i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Następnie rozwałkuj je na placek o średnicy nieco większej niż forma do tarty. Wyłóż ciasto na formę, dociśnij do boków i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15 minut, następnie zdejmij obciążenie (np. fasolę) i piecz kolejne 10 minut, aż spód lekko się zarumieni. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: W rondelku wymieszaj żółtka, całe jajko, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Dodaj sok i skórkę z cytryn, a następnie gotuj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i wmieszaj masło, mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw krem do wystudzenia.

KROK 3: Ubij białka z solą na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier, łyżka po łyżce, aż masa będzie lśniąca i gęsta. Na końcu dodaj sok z cytryny i miksuj jeszcze przez chwilę.

KROK 4: Na podpieczony i ostudzony spód wyłóż krem cytrynowy, rozprowadzając go równomiernie. Na wierzch nałóż bezę, formując dekoracyjne wierzchołki za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego.

KROK 5: Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut, aż beza lekko się zarumieni. Wyjmij tartę i pozostaw do całkowitego ostudzenia przed podaniem.

Tarta cytrynowa z bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+