Ciasta z makiem i galaretką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt makowy:

Krem:

Galaretka:

Dodatkowo:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • dekoracja: bita śmietana, czekolada lub owoce (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Oddziel białka od żółtek i ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier, aż masa stanie się lśniąca. Wmieszaj delikatnie żółtka. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej, mieszając łopatką. Na koniec dodaj suchy mak. Masę przełóż do formy (ok. 25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180°C przez 25 minut. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na trzy równe blaty.

KROK 2: Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia, następnie podgrzej delikatnie, aż się rozpuści (nie doprowadzaj do wrzenia). Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno, dodaj mascarpone i sok z cytryny, a następnie cienkim strumieniem wlej wystudzoną żelatynę, cały czas miksując na niskich obrotach. Odstaw krem do lekkiego zgęstnienia.

KROK 3: Rozpuść galaretki w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zmniejsz ilość wody do 750 ml, aby była bardziej sztywna). Odstaw do wystudzenia, aż zacznie tężeć.

KROK 4: Na spód pierwszego blatu wyłóż cienką warstwę kremu, rozprowadź równomiernie i połóż cienką warstwę tężejącej galaretki. Przykryj drugim blatem i powtórz warstwy: krem i galaretka. Na wierzchu rozsmaruj resztę kremu i zalej tężejącą galaretką, wygładzając powierzchnię.

KROK 5: Ciasto wstaw do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby wszystkie warstwy dobrze stężały. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną, owocami lub startą czekoladą wedle uznania.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy