Składniki
Ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka amoniaku
- 130 g śmietany 18% tłuszczu
- 1 jajko
- 115 g cukru drobnego
- 120 g masła temp. pokojowa
Krem:
- 650 ml mleka
- 150 g masła
- 115 g cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
- 180 g śmietany 18% tłuszczu
- 2 x 40 g budyń śmietankowy Delecta
Dekoracja:
- ok. 100 g wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Mąkę przesiej do miski z proszkiem do pieczenia. Amoniak dodaj do śmietany i wymieszaj, aż stanie się puszysta. Następnie dodaj do mąki razem z cukrem, jajkiem i masłem. Zagnieć jednolite ciasto i podziel je na 4 części.
KROK 2: Formę o rozmiarze 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kawałki ciasta wałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placki o wielkości formy, następnie piecz każdy placek osobno przez 10 minut w 180 stopniach C do lekkiego zrumienienia.
KROK 3: W 150 ml mleka rozpuść proszek budyniowy i wymieszaj ze śmietaną. Pozostałe mleko zagotuj razem z masłem i cukrem. Dodaj mieszankę z budyniem i gotuj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
KROK 4: Placki ciasta układaj jeden na drugim, przekładając je kremem śmietankowym. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw na całą noc do lodówki.