fbpx
Ciasto szyszkowy król - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto szyszkowy król
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Biszkopt czekoladowy:

Krem:

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników kakaowych
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 1 puszka kajmaku Delecta
  • 50 g ryżu preparowanego

Przygotowanie

KROK 1: Jajka i cukier przełóż do miski i ubij na jasną, puszystą masę. Przesiej do niej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszaj łopatką. Przelej do blachy 25 x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez 30 minut w 180 ° C, a następnie wystudź. 

KROK 2: Mleko, cukier, cukier wanilinowy umieść  w rondelku i zagotuj. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie masło ubij mikserem na jasną, puszystą masę. Do przestudzonego mleka z cukrem dodaj mleko w proszku i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dodawaj partiami do masła, cały czas miksując, do uzyskania gładkiego kremu. 

KROK 3: Kajmak przełóż do miski, lekko podgrzej w mikrofali, by nie był zbyt zbity, a następnie wymieszaj z ryżem preparowanym. 

KROK 4: Wystudzony biszkopt posmaruj dżemem truskawkowym, na nim ułóż krem z mleka w proszku, a następnie warstwę herbatników. Na samej górze rozprowadź kajmak z ryżem preparowanym. Ciasto umieść w lodówce na minimum kilka godzin, a  najlepiej na całą noc. 

Ciasto "Szyszkowy Król" to prawdziwa uczta dla zmysłów i serce każdego miłośnika deserów. Inspiracją do jego powstania były urokliwe, jesienne lasy, pełne szyszek i złotych liści, co czyni je wyjątkowym, pełnym natury wypiekiem. Każdy kęs to połączenie puszystego ciasta, kremowego nadzienia i aromatycznych, lekko orzechowych nut, które sprawiają, że smak tego ciasta na długo pozostaje w pamięci. Wzbogacone o subtelne dodatki w postaci chrupiących, czekoladowych "szyszek", prezentuje się niczym małe dzieło sztuki, idealne na wyjątkowe okazje. "Szyszkowy Król" doskonale sprawdzi się na świątecznym stole, wypełniając dom słodkim zapachem i tworząc ciepły klimat spotkań z bliskimi. To ciasto, które nie tylko zachwyca smakiem, ale i dodaje uroku każdemu, kto po nie sięgnie!
Ciasto szyszkowy król - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Przy mieszaniu piany z białek z pozostałymi składnikami używaj szpatułki i wykonuj ruchy od dołu do góry. Pozwoli to zachować puszystość masy i uniknąć jej opadnięcia.

Ciasto szyszkowy król

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+