PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
- 2 szklanki mąki
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 jajko
 - 150 g zimnego masła
 - cukier z wanilią Delecta
 - łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
 - 100 g jogurtu greckiego
 - 3 jabłka
 - 3 łyżki cukru trzcinowego
 - 2 łyżeczki cynamonu
 - jajko do posmarowania ciasta
 
Przygotowanie
KROK 1: Masło posiekaj z mąką, cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko i jogurt. Zagnieć gładkie ciasto. Podsypując mąką, wyłóż połowę na dno formy (forma 28 x 18 cm) - ciasto jest dosyć klejące. Drugą część wstaw do lodówki. 
KROK 2: Jabłka obierz, wydrąż gniazda i przekrój na połowę. Obtocz je w cukrze trzcinowym i cynamonie. Jabłka ułóż na cieście. 
KROK 3: Drugą część rozwałkuj, również podsypując mąką i przykryj ułożone jabłka. 
KROK 4: Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem trzcinowym. 
KROK 5: Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach.




