fbpx
Deser z bananami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Deser z bananami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 200 g herbatników (np. maślanych lub pełnoziarnistych)
  • 400 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

KROK 1: Rozpocznij od pokruszenia herbatników. Możesz to zrobić, wkładając je do woreczka i rozgniatając wałkiem do ciasta lub zmiksować w blenderze na drobny piasek. Otrzymane okruchy będą podstawą do przygotowania warstwowego deseru.

KROK 2: Śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj delikatnie, aż masa stanie się gładka i puszysta. Tak przygotowana masa będzie stanowiła kremowy element deseru.

KROK 3: Banany obierz i pokrój w plasterki. Aby zapobiec ich ciemnieniu, skrop je sokiem z cytryny i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Przygotuj 4 małe słoiczki lub szklanki do serwowania. Na dno każdego z nich wsyp trochę pokruszonych herbatników, następnie nałóż warstwę kremu z mascarpone i kilka plasterków bananów. Powtórz te warstwy jeszcze raz, aż do wypełnienia naczyń.

KROK 5: Wykończ deser, posypując górę resztą pokruszonych herbatników i udekoruj plasterkiem banana na wierzchu. Tak przygotowany deser włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, aby krem stężał i smaki się przegryzły.

Deser z bananami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+