Składniki
- 1 słoik (ok. 900 g) prażonych jabłek
- 5 jajek
- 1 kostka masła
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i mieszamy.
KROK 2: Masło rozpuszczamy i studzimy. Kiedy będzie już zimne, ale nadal płynne, przekładamy do miski i miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łopatką.
KROK 3: Do blachy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy trochę więcej, niż pół ciasta, na nie wykładamy jabłka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopni C przez 50 minut.
KROK 4: Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Dobra rada:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – zwłaszcza masło i jajka. Dzięki temu składniki lepiej się połączą, co sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i równomiernie wyrośnie.
Małgorzata
08-09-2024
Ocena:
Trochę mało jablkowego nadzienia