Szarlotka ucierana - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Jabłka przekładamy do miski, dodajemy cynamon i mieszamy. 

KROK 2: Masło rozpuszczamy i studzimy. Kiedy będzie już zimne, ale nadal płynne, przekładamy do miski i miksujemy z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po jednym jajku. Do powstałej masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łopatką. 

KROK 3: Do blachy 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy trochę więcej, niż pół ciasta, na nie wykładamy jabłka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopni C  przez 50 minut.  

KROK 4: Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową – zwłaszcza masło i jajka. Dzięki temu składniki lepiej się połączą, co sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste i równomiernie wyrośnie.

Ta szarlotka ucierana to prawdziwa uczta dla zmysłów! Idealne połączenie delikatnie wilgotnego ciasta z aromatycznymi, soczystymi jabłkami sprawia, że ten deser to klasyk, który z pewnością zasmakuje każdemu. Przyjemna nuta cynamonu oraz subtelna chrupkość przypieczonej wierzchniej warstwy ciasta przenosi nas w świat domowych smaków, pełnych ciepła i tradycji. To doskonały przepis na leniwe popołudnie, kiedy chcemy celebrować chwilę z filiżanką kawy lub herbaty i cieszyć się smakami dzieciństwa. Wypróbuj ten prosty, ale pełen uroku przepis, który wypełni Twój dom cudownym zapachem jabłek i cynamonu!

Szarlotka ucierana - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy