fbpx
Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka bez pieczenia
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Warstwa jabłkowa:

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta

Dodatkowo:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie

KROK 1: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cynamon, gotujemy przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy proszek z dwóch galaretek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.  

KROK 2: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.  

KROK 3: Mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając, wlewamy mleko z żelatyną i ubijamy, aż składniki się połączą. 

KROK 4: Na warstwie jabłkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wylewamy masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto oprószamy kakao. 

Poznaj przepis na szarlotkę bez pieczenia – prawdziwe spełnienie marzeń dla każdego miłośnika domowych słodkości, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem, bez konieczności używania piekarnika. Ta wersja kultowego deseru to połączenie delikatnych herbatników, kremowej masy budyniowej i warstwy soczystych, pachnących jabłek, które idealnie komponują się z cynamonem, dodając nutę domowego ciepła. Całość tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur, która przypomina klasyczną szarlotkę, ale przygotujesz ją w znacznie łatwiejszy i szybszy sposób.

Co więcej, ten deser to nie tylko gratka dla podniebienia – jest także świetną opcją, gdy brakuje czasu na skomplikowane przygotowania. Idealny na niespodziewane wizyty gości, rodzinne spotkania czy chwilę przyjemności przy popołudniowej kawie. Bez pieczenia, bez stresu, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Każdy kęs tej szarlotki przynosi przyjemne połączenie słodkości, kwaskowatości jabłek i aromatycznego cynamonu, otulonego kremowym budyniem i chrupkością herbatników. Ten prosty, ale niezwykle efektowny deser udowadnia, że czasem mniej znaczy więcej – kilka składników, odrobina miłości i masz gotowy deser, który pokochają wszyscy! Szarlotka bez pieczenia to prawdziwa magia w kuchni – nie wymaga wiele, a daje maksimum przyjemności.

Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Aby herbatniki były idealnie miękkie, warto je delikatnie nasączyć mlekiem lub herbatą. Uważaj jednak, żeby ich nie zalać – powinny być wilgotne, ale nie rozmokłe. To zapewni ciastu odpowiednią konsystencję.

Szarlotka bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Anna

27-08-2024

Ocena:

Jeszcze nie robiłam ale wygląda pysznie na pewno zrobię

Magdalena

05-09-2024

Ocena:

Na jaką blaszkę ciasto?

Katarzyna Kostrubiec

05-09-2024

Ocena:

Na blachę 22 x 30 cm :)

Władysława

21-09-2024

Ocena:

Ciasto super

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+