fbpx
Gruszki pod kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Gruszki pod kruszonką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 40 min.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • 100 g mrożonych malin (opcjonalnie)
  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g mąki pszennej
  • 70 g masła (schłodzonego)
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych Bakalland
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • jogurt naturalny lub lody waniliowe (do podania)

Przygotowanie

KROK 1: Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Wymieszaj je z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, a następnie rozłóż równomiernie na dnie żaroodpornego naczynia. Możesz dodać mrożone maliny, aby wprowadzić lekko kwaśny akcent.

KROK 2: W osobnej misce połącz płatki owsiane, mąkę, cukier trzcinowy, cukier wanilinowy Delecta, cynamon oraz szczyptę soli. Dodaj zimne masło, pokrojone w małe kawałki, i rozcieraj je palcami z suchymi składnikami, aż powstanie sypka kruszonka. Na koniec dorzuć płatki migdałów, które nadadzą chrupkości.

KROK 3: Gruszki posyp przygotowaną kruszonką, rozprowadzając ją równomiernie po całej powierzchni owoców.

KROK 4: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół). Włóż naczynie z deserem do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch będzie złocisty, a owoce miękkie.

KROK 5: Serwuj ciepłe gruszki pod kruszonką z jogurtem naturalnym lub lodami waniliowymi dla idealnego połączenia smaków.

Gruszki pod kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+