Konfitura z agrestu - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 5x250ml
Czas przygotowania: 40 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj agrest, dokładnie go umyj i oczyść z szypułek. Większe owoce przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości.

KROK 2: W dużym garnku wymieszaj agrest z cukrem żelującym Delecta oraz sokiem z cytryny. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż agrest zacznie się rozpadać, a konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji.

KROK 4: Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i dokładnie wymieszaj konfiturę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. W razie potrzeby możesz użyć blendera ręcznego, aby zmiksować część owoców.

KROK 5: Gorącą konfiturę przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy