KROK 1: Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i zmiksuj na gładkie puree. Odłóż kilka truskawek do dekoracji. Do puree dodaj 100 g cukru i dobrze wymieszaj. W osobnej misce oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w jednej misce, a białka w drugiej.
KROK 2: Żółtka ubij z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj do nich ekstrakt waniliowy i puree truskawkowe, dokładnie mieszając, aby składniki się połączyły.
KROK 3: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Delikatnie wymieszaj ją z masą truskawkowo-jajeczną, starając się nie stracić puszystości masy.
KROK 4: Białka ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj je z pozostałą masą, wykonując delikatne ruchy, aby semifreddo pozostało lekkie i puszyste.
KROK 5: Gotową masę przełóż do formy wyłożonej folią spożywczą, wygładź wierzch i przykryj folią. Wstaw do zamrażarki na co najmniej 4-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, wyjmij semifreddo z formy, udekoruj pokrojonymi truskawkami i listkami mięty.