Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 400 g gęstej śmietany 36%
- 200 ml mleka
- 3 łyżki żelatyny Delecta
- 200 g okrągłych biszkoptów
- 300 g jagód
Przygotowanie
KROK 1: Mleko podgrzewamy tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Mieszamy dokładnie z żelatyną, aż cała się rozpuści i nie będzie żadnych grudek.
KROK 2: Śmietanę ubijamy mikserem na puszystą masę.
KROK 3: Do dużej miski przekładamy twaróg, cukier puder i cukier z wanilią, miksujemy do połączenia się składników. Nadal miksując na najniższych obrotach, wlewamy żelatynę i miksujemy, aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łyżką.
KROK 4: Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty. Wylewamy 2/3 masy. Do pozostałej części dodajemy jagody i miksujemy razem. Wlewamy masę jagodową do tortownicy i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, do całkowitego stężenia.