Dżem z czarnej porzeczki - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 5x250ml
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Przygotowanie czarnej porzeczki. Owoce dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie usuwamy szypułki i liście. Czyste porzeczki odstawiamy na chwilę, aby ociekły z nadmiaru wody.

KROK 2: Rozdrabnianie owoców. Oczyszczone porzeczki przekładamy do dużego garnka i za pomocą blendera ręcznego miksujemy na gładką masę. Można również użyć tłuczka do ziemniaków, jeśli preferujemy bardziej grudkowaty dżem.

KROK 3: Dodawanie cukru i Dżemixu. Do zmiksowanych owoców dodajemy cukier oraz opakowanie Dżemixu 2:1 Delecta. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.

KROK 4: Gotowanie dżemu. Garnek z owocami stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aby dżem się nie przypalił. Gotujemy przez około 5-10 minut, aż dżem zacznie gęstnieć i osiągnie pożądaną konsystencję.

KROK 5: Przekładanie do słoików. Gorący dżem natychmiast przekładamy do wcześniej przygotowanych, wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem na około 10 minut, aby się zawekowały. Następnie odwracamy je z powrotem i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy