Truskawkowa drożdżówka XXL - wideo
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 8 g drożdży instant Delecta
- 100g roztopionego masła
- 2 jajka
- 500 g mąki tortowej
- 5 łyżek cukru
- 250 ml letniego mleka
Kruszonka:
- łyżka zimnego masła
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Dżem truskawkowy (do strucli jest potrzebny 1 słoik 300 ml):
- 1 kg truskawek
- 330 g cukru
- Dżemix uniwersalny 3:1 Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Mąkę przesiej do misy miksera. Wsyp cukier i drożdże - wymieszaj. Dodaj resztę składników i wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Misę przykryj ściereczka i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
KROK 2: Przygotuj dżem. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój. Owoce wymieszaj z Dżemixem uniwersalnym i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 330 g cukru i zagotuj ponownie aż do momentu zgęstnienia.
KROK 3: Dżem zestaw z palnika i mieszaj aż piana zniknie. Odłóż ok. 300 ml do strucli, a resztę gorącą przełóż do słoików, szczelnie zakręć i odwróć dnem do góry.
KROK 4: Przygotuj z podanych składników kruszonkę - rozetrzyj je między palcami i wstaw do lodówki.
KROK 5: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długość foremki. Posmaruj dżemem, zawiń w rulon, a następnie przez środek przetnij go ostrym nożem, zostawiając jeden koniec nieodcięty. Zapleć dwa końce, a następnie przełóż struclę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp kruszonką.
KROK 6: Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni termoobieg i piecz ok. 45 minut. Jeśli zbyt szybko będzie się przypiekać, to zmniejsz temperaturę i przykryj struclę od góry papierem do pieczenia. Struclę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.