fbpx
Autor: delektujemy
Truskawkowa drożdżówka XXL - wideo
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 30

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Kruszonka:

  • łyżka zimnego masła
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Dżem truskawkowy (do strucli jest potrzebny 1 słoik 300 ml):

Przygotowanie

KROK 1: Mąkę przesiej do misy miksera. Wsyp cukier i drożdże - wymieszaj. Dodaj resztę składników i wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania gładkiego ciasta. Misę przykryj ściereczka i odstaw na ok. 45 minut do wyrośnięcia. 
 
KROK 2: Przygotuj dżem. Truskawki umyj, obierz z szypułek i pokrój. Owoce wymieszaj z Dżemixem uniwersalnym i zagotuj, ciągle mieszając. Dodaj 330 g cukru i zagotuj ponownie aż do momentu zgęstnienia. 
 
KROK 3: Dżem zestaw z palnika i mieszaj aż piana zniknie. Odłóż ok. 300 ml do strucli, a resztę gorącą przełóż do słoików, szczelnie zakręć i odwróć dnem do góry. 
 
KROK 4: Przygotuj z podanych składników kruszonkę - rozetrzyj je między palcami i wstaw do lodówki. 
 
KROK 5: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na długość foremki. Posmaruj dżemem, zawiń w rulon, a następnie przez środek przetnij go ostrym nożem, zostawiając jeden koniec nieodcięty. Zapleć dwa końce, a następnie przełóż struclę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość posyp kruszonką. 
 
KROK 6: Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni termoobieg i piecz ok. 45 minut. Jeśli zbyt szybko będzie się przypiekać, to zmniejsz temperaturę i przykryj struclę od góry papierem do pieczenia. Struclę posyp cukrem pudrem lub polej lukrem. 

Truskawkowa drożdżówka XXL - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+