fbpx
Autor: delektujemy
Mini eklerki z kremem chałwowym - wideo
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:

  • 250 ml wody
  • 160 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła 82% tłuszczu
  • 4-5 jajek

Krem:

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 150 g mascarpone
  • łyżka kajmaku Delecta
  • 60 g pokruszonej chałwy
  • 2 łyżki konfitury malinowej
  • 1 opakowanie Mixu do śmietany Delecta
  • 50 g białej czekolady
  • do dekoracji maliny liofilizowane

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj ciasto parzone. W garnku zagotuj wodę z masłem. Jak tłuszcz się rozpuści wsyp od razu całą mąkę i mieszaj energicznie aż zacznie odchodzić od ścianek garnka - wystudź. Do ciasta dodaj w 2 partiach rozbełtane jajka i miksuj do uzyskania gładkiego ciasta. 
 
KROK 2: Ciasto wyciskaj na matę perforowaną lub papier do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, a następnie zmniejsz do 180 i piecz ok. 40 minut. Jeśli eklery zbyt szybko się rumienią, to zmniejsz temperaturę. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksuj z zimnym kajmakiem i pokruszoną chałwą. W czasie miksowania mascarpone rozrzedzi się pod wpływem dodania tłustej chałwy i kajmaku. Wlej śmietankę, zacznij ubijać na niskich obrotach, a następnie wsyp fix i zwiększ obroty. Ubij krem na sztywno. 
 
KROK 4: Ostrym nożem odkrój górną część eklerów.  Nałóż chałwowy  krem niewielka ilość ulubionej konfitury malinowej. Przykryj odkrojoną częścią, a następnie udekoruj roztopioną  białą czekoladą i grysem maliny liofilizowanej. 
Mini eklerki z kremem chałwowym - wideo - Delektujemy.pl

Mini eklerki z kremem chałwowym - wideo

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Halina

11-06-2024

Ocena:

Uwielbiam ciasta z kremem i owocami. O truskawkach nic nie będę pisać, bo za nim zrobię, to chyba zjem na surowo. Muszę zrobić dla swoich domowników. Po prostu jestem łasuchem. Życzę miłego dnia

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+