Ciasto ucierane z truskawkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
80 min.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Do miski przełóż jogurt, olej, jajka, cukry i proszek do pieczenia, wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 2: Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, następnie przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż truskawki, delikatnie wciskając je w ciasto.
KROK 3: Piecz w 180 stopni C przez ok. 50 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.