
Składniki
Spód:
- 200 g herbatników
 - 100 g masła
 
Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego (lub serka kremowego)
 - 200 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
 - 100 g cukru pudru
 - 2 łyżki żelatyny Delecta
 - 100 ml gorącej wody
 - 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
 
Galaretka:
- 1 opakowanie galaretki malinowej Delecta
 - 500 ml wrzącej wody
 
Dekoracja:
- 150 g świeżych malin
 
Przygotowanie
KROK 1: Przygotuj spód. Herbatniki pokrusz na drobne kawałki (możesz użyć blendera). Masło roztop i dodaj do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj, aby masa była jednolita. Wyłóż tortownicę (średnica około 23 cm) papierem do pieczenia, a następnie rozprowadź równomiernie masę ciasteczkową na dnie. Ugnieć, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki na około 30 minut, aby stężał.
KROK 2: Przygotuj masę serową. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Maliny zblenduj na gładki mus. Twaróg sernikowy, śmietankę kremówkę i cukier puder ubij na gładką masę. Dodaj mus malinowy i ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Masę serową wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stężeje.
KROK 3: Przygotuj galaretkę. Galaretkę malinową rozpuść w 500 ml wrzącej wody, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Odstaw do ostygnięcia, ale nie pozwól jej całkowicie stężeć.
KROK 4: Na stężałą masę serową wylej ostudzoną galaretkę. Wstaw ciasto ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
KROK 5: Przed podaniem udekoruj wierzch sernika świeżymi malinami. Sernik na zimno z malinami jest teraz gotowy do podania. Pokrój na porcje i ciesz się jego smakiem.




