Ślimaczki drożdżowe z serem
Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie ciasta „Takie to proste ślimaczki drożdżowe” Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 250 gramów twarogu
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
- 1 łyżka masła
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek wody
Przygotowanie
KROK 1: Zawartość torebki z ciastem na ślimaczki drożdżowe przesyp do miski, dodaj 1 jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz ciepłe mleko. Wymieszaj do połączenia się składników i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (ciasto powinno podwoić objętość).
KROK 2: Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem, następnie dodaj jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35x45cm. Wyłóż masę serową i rozsmaruj na cieście. Zwiń w rulon, który pokrój na 2 cm kawałki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 4: Cukier puder wymieszaj z wodą. Ostudzone bułeczki z serem polej lukrem.