Ślimaczki drożdżowe z serem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 120
Czas przygotowania: 12 min.

Składniki

Ciasto:

Masa serowa:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Przygotowanie

KROK 1: Zawartość torebki z ciastem na ślimaczki drożdżowe przesyp do miski, dodaj 1 jajko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz ciepłe mleko. Wymieszaj do połączenia się składników i zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut (ciasto powinno podwoić objętość). 

KROK 2: Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem, następnie dodaj jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników.  

KROK 3: Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 35x45cm. Wyłóż masę serową i rozsmaruj na cieście. Zwiń w rulon, który pokrój na 2 cm kawałki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni C.

KROK 4: Cukier puder wymieszaj z wodą. Ostudzone bułeczki z serem polej lukrem.  

Ślimaczki drożdżowe z serem - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy