Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie Biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
Poncz:
- 1 kubek zaparzonej kawy z dodatkiem likieru amaretto
Krem:
- 500 ml śmietanki 30% tłuszczu, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania mixu do śmietany Delecta
Dekoracja:
- 1 paczka biszkoptów lady fingers
- 2 łyżki startej czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- pomarańcze, figi, borówki
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
KROK 2 - Mieszankę do biszkoptu miksujemy z wodą i jajami, a następnie przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wyciągamy do ostudzenia i przekrawamy na trzy blaty.
KROK 3 - Przygotowujemy składniki na krem. Miksujemy do uzyskania jednorodnej masy.
KROK 4 - Poszczególne blaty biszkoptu nasączamy ostudzoną kawą z likierem amaretto i przekładamy kremem, układając je warstwowo. Wierzch tortu gładko wykańczamy kremem, a następnie dokoła ozdabiamy biszkoptami.
KROK 5 - Na koniec tort posypujemy kakao i wiórkami czekolady, a na wierzchu układamy owoce.