1h 30min 12 porcji Średni
Czerwone ciasto Red Velvet

Czerwone ciasto Red Velvet

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować czerwone ciasto Red Velvet?

Czerwone ciasto Red Velvet to jeden z amerykańskich klasyków. Dzisiaj pokażemy jak w prosty sposób przygotować go w swoim domu.

  1. Ubijamy schłodzony serek mascarpone z wszystkimi rodzajami cukru.
  2. Po kilku minutach, gdy zrobi się wyraźnie puszysty, po łyżce dodajemy drugi serek.
  3. Mieszamy całość delikatnie do połączenia i wstawiamy kremową masę do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  5. W misce łączymy suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  6. Masło wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jaju dalej ubijając.
  7. Po kilku minutach dodajemy maślankę i barwnik uważając, aby masa się nie zważyła.
  8. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.
  9. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na dwa blaty i przekładamy masą serową.
  10. Wierzch dekorujemy truskawkami, plastrami buraka, posypką owocową i koniecznie pikiem.

Nietypowy kolor ciasta podbije serca gości, na pewno spodoba się także najmłodszym. Pycha!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...