Brownie z awokado - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (można zastąpić mąką bezglutenową dla wersji bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Formę do pieczenia (około 20x20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.

KROK 2: W misce umieść miąższ awokado i rozgnieć go na gładką masę. Możesz użyć blendera, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.

KROK 3: Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali, a następnie połącz ją z awokado. Dodaj jajka, cukier, kakao, mąkę, wanilię, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy, wyrównując wierzch szpatułką.

KROK 5: Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut. Brownie powinno być wilgotne, ale patyczek wbity w ciasto powinien wyjść czysty lub z niewielką ilością okruchów. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć w formie, a następnie pokrój na kwadraty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy