Sernik czekoladowy na spodzie rodzynkowym
Składniki
Spód:
- 180 g owsianych ciasteczek
- 100 g rodzynek Bakalland
- 50 g masła
Masa serowa:
- 900 g sera w wiaderku
- 400 ml mleka
- 220 g cukru białego
- 90 g czekolady deserowej
- 70 g roztopionego masła
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- szczypta soli
Sos:
- 250 g mrożonych wiśni
- 60 g żurawiny Bakalland
- 120 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
KROK 1: Ciasteczka zblendować blenderem z rodzynkami, dodać roztopione masło, wymieszać. Wyłożyć masą dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
KROK 2: Ser wymieszać z cukrem i solą. Czekoladę roztopić z masłem, dodać do sera, wbić jajka, wymieszać. Kakao i budyń wymieszać w połowie mleka, wlać do masy serowej, dodać pozostałe mleko, wymieszać.
KROK 3: Masę wylać na rodzynkowy spód. Piec w temp. 180 stopni C przez około 50 minut (boki powinny być ścięte, a środek lekko się poruszać). Wyjąć z piekarnika, ostudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
KROK 4: Wiśnie rozmrozić. Wraz z sokiem włożyć je do garnka, dodać żurawin, cukier, mąkę ziemniaczaną, zagotować. Gotować jeszcze kilka chwil, aby sos się zredukował. Część wiśni wyjąć z sosu, pozostały zmiksować blenderem na gładko. Dodać ponownie wiśnie, wymieszać, wylać na wierzch schłodzonego sernika.