Gniazdka bezowe na Wielkanoc
Składniki
- 1 opakowanie ciasta beza od Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 500 ml śmietany kremówki 30-36% do ubicia
- 2 opakowania Mixu do śmietany Delecta
- 2 łyżeczki cukru pudru
- czekoladowe jajka do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: Nagrzej piekarnik do temperatury 140-150 stopni C. Przytnij papier do pieczenia do wymiarów blachy z wyposażenia piekarnika. Narysuj na papierze okrąg o średnicy 26 cm.
KROK 2: Do wysokiego naczynia wlej 125 ml wody, wsyp zawartość opakowania i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 3: Gotową masę równo rozłóż na narysowanym na papierze okręgu, formując kształt gniazdek.
KROK 4: Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika. W piekarniku elektrycznym (bez termoobiegu) piecz przez 60 minut. W piekarniku gazowym piecz przez 40 minut, następnie wyłącz piekarnik i susz przy zamkniętych drzwiczkach przez kolejne 40-50 minut. Beza powinna mieć kolor jasnokremowy do jasnobrązowego.
KROK 5: Ubij śmietanę kremówkę z Mixem do śmietany Delecta i cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową bitą śmietanę nałóż do wystudzonych gniazdek bezowych, a na wierzchu udekoruj czekoladowymi jajkami.