Mazurek czekoladowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Masa czekoladowa:

Dekoracja:

  • orzechy, suszone owoce, kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem. Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo i pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 min, a następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 2: Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przenieś ciasto do tortownicy, lekko zawijając je na boki. 

KROK 3: Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 min do zarumienienia. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na ok. 10 min.

KROK 4: Przygotuj masę czekoladową. W małym garnku podgrzej śmietankę kremówkę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj połamaną na kawałki czekoladę, masło i wanilię. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie gładka, jednolita masa.

KROK 5: Gorącą masę czekoladową wylej na ostudzony spód mazurka. Rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Udekoruj mazurek orzechami, suszonymi owocami i kandyzowaną skórką pomarańczową według własnego pomysłu. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby masa czekoladowa stężała.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy