PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort cytrynowy - mini wersja - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki tortowej

Krem:

  • 2 galaretki cytrynowe Delecta
  • 300 ml śmietanki 30 %
  • 200 ml + 400 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 200 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny ( poncz )
  • plasterki cytryny i zest do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Jajka ubij z cukrem na jasny krem. Dodaj w 3 partiach mąkę i delikatnie wymieszaj. Masę przelej do formy z papierem do pieczenia o wym. 25 x 35. Wstaw forme do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piecz Ok. 25 min. 
KROK 2: Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody a drugą w 400 ml. Tę galaretkę z większą ilością wody wystudź i wstaw do lodówki do stężenia. 
KROK 3: Śmietankę ubij na półpłynnie i wlej wystudzoną galaretkę (z 200 ml wody). Jeśli masa jest rzadka to wstaw ją na chwile do lodówki. 
KROK 4: Z biszkoptu wytnij krążki o średnicy Ok. 8 cm i naponczuj je słodką wodą z sokiem cytrynowym. 
KROK 5: Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę. Część dodaj do kremu, a cześć zostaw do dekoracji. Krem wyłóż między biszkopty. Jeśli masz folię rantową lub ranty cukiernicze to warto je wykorzystać. ☺️ 
KROK 6: Torciki udekoruj galaretką i plastrami pomarańczy. Na wierzchu zrób też różyczki z kremu dookoła deseru. Przyda Ci się tutaj rękaw cukierniczy. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy