Szybkie ciasto z malinami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

  • 1 opakowanie mieszanki na kruche ciasto Delecta
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 jajo
  • około 200-300 g świeżych malin
  • dodatkowo cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24 cm wysmaruj tłuszczem.

KROK 2: Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki z mieszanką na kruche ciasto, dodaj jajo i pokrojoną margarynę (masło). Miksuj na średnich obrotach przez 1-2 min, a następnie energicznie zagnieć do połączenia się składników.

KROK 3: Rozwałkuj 3/4 ciasta, podsypując mąką, na placek o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica tortownicy. Przełóż ciasto do tortownicy, lekko zawijając je na boki. Pozostałą część ciasta włóż do lodówki na ok. 30 min.

KROK 4: Na spód ciasta wyłóż równomiernie maliny. Możesz posypać je dodatkowo odrobiną cukru, jeśli owoce są kwaśne.

KROK 5: Pozostałe ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj cienko i pokrój na paski lub zetrzyj na tarce, tworząc kruszonkę. Przykryj nią maliny. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 40-45 min (do uzyskania złocistego koloru).

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy