Fondant czekoladowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego waniliowego Delecta
  • 1 łyżka mąki
  • masło i mąka do posmarowania foremek
  • do podania: cukier puder, świeże owoce

Przygotowanie

KROK 1: Potrzebujesz 3 kokilek o pojemności ok. 150 ml. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 200 stopni C. Kokilki posmaruj masłem i obsyp mąką.

KROK 2: Czekoladę i masło umieść w metalowej lub szklanej misce i postaw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gdy składniki się rozpuszczą, wymieszaj wszystko na gładką masę.

KROK 3: W misce umieść jajka, cukier oraz sól, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj razem rózgą. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj. Masę przelej do przygotowanych kokilek.

KROK 4: Kokilki umieść na blasze w piekarniku i piecz 10-12 minut. Fondant wyjmij z piekarnika i odstaw na 1-2 minuty. Następnie wyłóż go na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem i owocami.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy