Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 40 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego waniliowego Delecta
- 1 łyżka mąki
- masło i mąka do posmarowania foremek
- do podania: cukier puder, świeże owoce
Przygotowanie
KROK 1: Potrzebujesz 3 kokilek o pojemności ok. 150 ml. Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 200 stopni C. Kokilki posmaruj masłem i obsyp mąką.
KROK 2: Czekoladę i masło umieść w metalowej lub szklanej misce i postaw nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Gdy składniki się rozpuszczą, wymieszaj wszystko na gładką masę.
KROK 3: W misce umieść jajka, cukier oraz sól, dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj razem rózgą. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i ponownie wymieszaj. Masę przelej do przygotowanych kokilek.
KROK 4: Kokilki umieść na blasze w piekarniku i piecz 10-12 minut. Fondant wyjmij z piekarnika i odstaw na 1-2 minuty. Następnie wyłóż go na talerzyki. Udekoruj cukrem pudrem i owocami.