Składniki
- Bułeczki drożdżowe Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g masła lub margaryny
- 200 g kremu czekoladowo-orzechowego
- jajko do posmarowania
- lukier biały Delecta
- mix dekoracji Magiczne Święta Delecta
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło i mleko.
KROK 2: Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieć i podziel na pół. Jedną połowę ułóż na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Następnie ostrym nożem wytnij z niego kształt choinki. Przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj cienką warstwę kremu czekoladowo-orzechowego.
KROK 4: Drugą połowę ciasta rozwałkuj na duży prostokąt i wytnij z niego taką samą choinkę. Przykryj nim ciasto posmarowane kremem i zlep dobrze na wysokości pnia.
KROK 5: Trójkątną część choinki pokrój na paski o szerokości 2,5 cm, nie docinając do środka. Następnie każdy pasek zwiń kilka razy. Choinkę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z odciętego ciasta możesz zrobić drugą choinkę lub gwiazdki, jak gwiazda makowa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 25 minut. Po ostudzeniu polej lukrem i posyp dekoracją cukrową.