Ciastka maszynkowe z polewą czekoladową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
40
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciastka:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Polewa:
- 2 opakowania polewy o smaku mlecznej czekolady Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj miękkie masło, jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę mleka.
KROK 2: Przygotuj maszynkę do ciastek. Włóż ciasto do maszynki i formuj ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz użyć różnych końcówek, aby uzyskać różne kształty.
KROK 3: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz ciastka przez około 10-15 minut, aż będą lekko złociste. Po upieczeniu ostudź je na kratce.
KROK 4: Przygotuj polewę czekoladową. Zanurz opakowania w gorącej, ale nie wrzącej wodzie.
KROK 5: Maczaj połowę każdego ciastka w polewie czekoladowej, a następnie odłóż je na papier do pieczenia, aby polewa zastygła.