Składniki
- 1 opakowanie Bułeczki słodkie Takie to proste Delecta
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g puree z dyni
- sznurek
- orzechy włoskie lub pekan
Przygotowanie
KROK 1: Rozpuść i przestudź lekko masło. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajko, masło, mleko i puree z dyni.
KROK 2: Wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego używając haka do ciasta drożdżowego. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 3: Wyrośnięte ciasto krótko wybór i podziel na 8 części. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulę, następnie obwiąż je luźno sznurkiem, tak aby podzielić je na 8 części. Bułeczki odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 30 minut.
KROK 4: Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez ok. 20 minut, do zrumienienia.
KROK 5: Z upieczonych bułeczek delikatnie zdejmij sznurek i wetknij w nie kawałek orzecha włoskiego na kształt dniowego łodygi.