Owsianka z masłem orzechowym i owocami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
1
czas przygotowania:
15 min.
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka (możesz użyć mleka roślinnego)
- 1/2 szklanki mrożonych jagód, truskawek i jeżyn
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
- opcjonalne dodatki: posiekane orzechy lub nasiona chia do dekoracji
Przygotowanie
KROK 1: W garnku połącz płatki owsiane i mleko. Dobrze wymieszaj.
KROK 2: Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż owsianka zacznie gęstnieć. To zajmie około 5-7 minut.
KROK 3: W międzyczasie, w osobnym garnuszku podgrzej mrożone owoce na niskim ogniu, aż stworzą gęsty sos owocowy, dodaj cukier wanilinowy.
KROK 4: Do gotowej owsianki dodaj masło orzechowe i cynamon. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
KROK 5: Przelej owsiankę do miseczki, a na wierzch dodaj przygotowany sos owocowy. Jeśli lubisz, możesz również posypać owsiankę posiekanymi orzechami lub nasionami chia. Na wierzch dodaj jeszcze trochę masła orzechowego (ok. 1 łyżeczka). Gotowe!