Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Składniki
Ciasto kruche:
- 2 opakowania ciasta kruchego Delecta
- 2 jajko
- 200 g zimnego masła
Beza:
- 1 opakowanie Bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 350 g śliwek węgierek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość opakowania z ciastem kruchym, dodaj jajka oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zmiksuj robotem kuchennym, aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Drugą połową wylep formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
KROK 2: Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki. Ułóż na cieście rozcięciem do góry.
KROK 3: Zawartość opakowania z bezą wsyp do czystej miski, dodaj wodę i ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Gotową bezę rozłóż na śliwkach.
KROK 4: Ciasto kruche wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj je na bezę przy pomocy tarki o dużych oczkach.
KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.