Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Beza:

Dodatkowo:

  • 350 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp zawartość opakowania z ciastem kruchym, dodaj jajka oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zmiksuj robotem kuchennym, aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Drugą połową wylep formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem.

KROK 2: Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki. Ułóż na cieście rozcięciem do góry.

KROK 3: Zawartość opakowania z bezą wsyp do czystej miski, dodaj wodę i ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Gotową bezę rozłóż na śliwkach.

KROK 4: Ciasto kruche wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj je na bezę przy pomocy tarki o dużych oczkach.

KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy