fbpx
Ciasto z gruszkami i budyniem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto z gruszkami i budyniem
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: 250 ml mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotuj, wlej do niego proszki budyniowe i gotuj, mieszając ok. 3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.

KROK 2: Masło utrzyj z cukrem przy pomocy miksera. Cały czas miksując, dodawaj po 1 żółtku. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.

KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

KROK 4: Gruszki obierz i pokrój na ćwiartki. 1/3 pokrój na plasterki. Tortownicę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej połowę ciasta, ułóż ćwiartki gruszek i zalej budyniem. Wlej pozostałe ciasto, na wierzchu ułóż ćwiartki gruszek.
 
KROK 5: Piecz 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Ciasto z gruszkami i budyniem to wspaniałe połączenie soczystych gruszek i aksamitnego budyniu, tworzące idealny deser na każdą okazję. Wyobraź sobie delikatne, maślane ciasto, które kryje w sobie warstwę aromatycznego budyniu waniliowego, a na wierzchu kusi słodyczą soczystych gruszek. Każdy kęs tego ciasta to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdzie kruchość ciasta przeplata się z kremową konsystencją budyniu i owocową świeżością gruszek.

Aby przygotować to wyjątkowe ciasto, zaczynamy od ugotowania gęstego budyniu, który stanie się sercem naszego wypieku. Następnie przygotowujemy maślane ciasto, w którym miksujemy masło z cukrem, dodajemy żółtka i stopniowo mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Ubitą na sztywno pianę z białek delikatnie łączymy z ciastem, dodając mu lekkości i puszystości.

Warstwy ciasta i budyniu układamy naprzemiennie, wkomponowując kawałki gruszek, które podczas pieczenia uwolnią swój naturalny sok, nadając ciastu wyjątkowego aromatu. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę, aż wierzch stanie się złocisty, a całość zyska idealną strukturę.

Dobra rada:

Aby ciasto z gruszkami i budyniem było jeszcze smaczniejsze, możesz spróbować dodać odrobinę cynamonu do budyniu podczas jego gotowania. Cynamon doskonale komponuje się z gruszkami, dodając im głębi smaku i aromatu.

Ciasto z gruszkami i budyniem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+