Składniki
Ciasto:
- Ciasto czekoladowe Delecta
- 4 jaja
- 100 ml wody
- 200 g margaryny
Krem kokosowy:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g pokruszonej białej czekolady
- 200 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki wody
Przygotowanie
KROK 1: Ciasto czekoladowe: Rozpuść i ostudź margarynę. W naczyniu wymieszaj wodę, z margaryną. Następnie dodaj jajka i wsyp zawartość opakowania. Miksuj całość przez ok. 4 minuty. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (najlepiej o wymiarach 25x35 cm). Piecz w temperaturze 170 - 180 stopni C przez ok. 40 minut.
KROK 2: Żelatynę namocz w 4 łyżkach wody i pozostaw na kilka minut, aby napęczniała. W rondelku podgrzewaj mleko kokosowe, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj pokruszoną białą czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Następnie dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
KROK 3: Gdy masa lekko przestygnie, dodaj do niej wiórki kokosowe i wymieszaj. Przekrój ciasto czekoladowe na pół i przełóż kremem czekoladową bazę. Wstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
KROK 4: Podgrzej polewę czekoladową Delecta - umieść saszetkę w wysokim naczyniu z gorącą wodą na ok. 5 minut lub podgrzej na najniższej mocy w kuchence mikrofalowej przez minutę.
KROK 5: Rozprowadź polewę czekoladową na wierzchu ciasta. Wstaw ponownie do lodówki na co najmniej 30 minut, aby polewa stężała.