fbpx
Lizaki bezowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Lizaki bezowe
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

  • 4 białka jajek (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze (według wyboru, np. czerwony, niebieski, zielony)
  • patyczki np. słomki lub patyczki do szaszłyków
  • posypka Dekorada smak owocowy Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W misce ubij białka jajek na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy piana zacznie gęstnieć, dodawaj powoli cukier puder, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka i błyszcząca.

KROK 2: Podziel masę na kilka części (w zależności od ilości wybranych barwników) i dodaj do każdej porcji kilka kropli barwnika spożywczego. Delikatnie wymieszaj, aby uzyskać jednolity kolor.

KROK 3: Na papierze do pieczenia nałóż niewielkie porcje masy w kształcie kółek, zostawiając między nimi odstępy. W środek każdego kółka włóż patyczek, zakrywając go nieco masą, aby się dobrze trzymał.

KROK 4: Rozgrzej piekarnik do 90 stopni Celsjusza. Wstaw lizaki do piekarnika i susz je przez około 1 godzinę. Lizaki powinny być twarde, ale nie zmienić koloru.

KROK 5: Wyjmij lizaki z piekarnika i pozwól im ostygnąć na kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp je kolorową posypką. Przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachowały świeżość.

Lizaki bezowe to nowy trend wśród miłośników słodkości. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak zrobić lizaki bezowe, ten przepis stworzony został właśnie dla Ciebie. Przepis na lizaki bezowe łączy w sobie tradycyjne bezy z innowacyjnym podejściem do deserów na patyku. Bezy na patyku to nie tylko estetyczny wygląd, ale przede wszystkim wyjątkowy smak, który z pewnością zachwyci każdego łasucha. Wybierając bezowe lizaki, wybierasz niezapomniane doznania smakowe w nowoczesnej formie. Nie czekaj! Odkryj magię przepisu na lizaki bezowe i podbij serca swoich bliskich tym niezwykłym przysmakiem.

Taki deser świetnie sprawdzi się jako słodki upominek dla gości, a także na dziecięcych przyjęciach np. urodzinach. Do stworzenia lizaków bezowych nieraz wykorzystuje się barwniki spożywcze, dzięki czemu desery są kolorowe i przykuwają uwagę. Mogę stać się również ozdobą tortu, czy ciekawym i estetycznym elementem słodkiego stołu. Przepis na lizaki bezowe jak łatwy do przygotowania, a efekt jest satysfakcjonujący. Spróbujesz? 

Lizaki bezowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Paula

24-08-2024

Ocena:

Hej, a co to za tylka cukiernicza? :)

Katarzyna Kostrubiec

26-08-2024

Ocena:

To przyrząd cukierniczy, służy do ręcznego zdobienia deserów. Można zrobić z nich rozetki i inne wzory.

Paulina

31-08-2024

Ocena:

Hej, ja wiem co to tylka cukiernicza ale dziękuję za odpowiedź. Pytałam jaka była tutaj użyta 😊

Katarzyna Kostrubiec

05-09-2024

Ocena:

Hej, wybacz, źle zrozumiałam Twoje pytanie. Do przygotowania lizaków bezowych z przepisu, o który pytasz, możesz użyć tylki cukierniczej o okrągłym otworze (nr 10 lub 12), my używaliśmy 10 :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+