Składniki
- 200 ml mleka
- 20 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 saszetka (30g) drożdży Delecta
- odrobina oleju
Przygotowanie
KROK 1: Mleko wlej do rondelka, dodaj masło i podgrzej, aż masło się rozpuści. Zostaw, aby chwilę przestygło.
KROK 2: W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Dodaj mleko z masłem i wyrób elastyczne ciasto drożdżowe. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto chwilę wyrób i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wycinaj koła o średnicy ok. 12 cm. Każde koło posmaruj z wierzchu olejem, następnie złóż na pół olejem do środka.
KROK 4: Bułeczki układaj na małych kawałkach papieru do pieczenia i wkładaj do koszyczka do gotowania na parze. Gotuj na parze przez 15 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.