Prosty sernik na herbatnikach
Składniki
- 100 g herbatników
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 saszetka budyniu śmietankowego Delecta
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii Delecta
- 6 średnich jajek
- 150 g cukru drobnego
Przygotowanie
KROK 1: Dno i boki okrągłej tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wypełnij herbatnikami. W razie potrzeby podziel je na mniejsze części.
KROK 2: W dużej misce umieść twaróg, budyń, miękkie masło oraz ekstrakt z wanilii. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. W innej misce umieść cukier i wbij wszystkie jajka. Ubij na wysokich obrotach miksera przez 5 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy.
KROK 3: Masę przelej do miski z serem i całość zmiksuj na najniższych obrotach miksera. Ostrożnie wylej do tortownicy z herbatnikami.
KROK 4: Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Na dnie piekarnika umieść szeroką blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Sernik umieść na środkowej półce piekarnika.
KROK 5: Piecz sernik przez 80 minut, następnie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez kolejne 20-30 minut. Dopiero wtedy wyjmij sernik.