Baton owsiany bez pieczenia - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru migdałowego Delecta
  • 1/2 szklanki masła orzechowego lub innego masła roślinnego
  • 1/3 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów (np. orzechy włoskie, migdały)
  • 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawina, rodzynki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy i suszone owoce.

KROK 2: W niewielkim garnku na średnim ogniu podgrzewaj masło orzechowe, miód (lub syrop klonowy) i cukier migdałowy Delecta. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodaj ekstrakt waniliowy oraz sól.

KROK 3: Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone.

KROK 4: Przełóż mieszankę do formy do pieczenia (o wymiarach ok. 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugniataj mieszankę rękoma lub łyżką, aby uzyskać jednolitą powierzchnię.

KROK 5: Wstaw formę do lodówki na co najmniej 2 godziny, aż masa stwardnieje. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batoniki. Z tego przepisu wyjdzie ok. 12 batoników. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy