Ciasto z cukinią i orzechami
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
50 min.
Składniki
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 200g cukru
- 200g startej cukinii (bez skórki)
- 100g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
- 100g kakao
- 100ml oleju roślinnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- szczypta soli
Polewa czekoladowa
Przygotowanie
KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. W dużej misce połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodaj startą cukinię, posiekane orzechy i wymieszaj.
KROK 2: W innej misce ubij jajka z olejem i ekstraktem z wanilii. Następnie dodaj je do masy z cukinią i mieszaj do połączenia składników.
KROK 3: Przełóż ciasto do natłuszczonej formy typu keksówka. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.
KROK 4: Po wyjęciu ciasta z piekarnika, pozostaw je do ostygnięcia przez około 15 minut, a następnie polej polewą czekoladową. Wystarczy, że wcześniej podgrzejesz ją w mikrofalówce lub polejesz gorącą wodą.
KROK 5: Po nałożeniu polewy na wierzchu rozłóż kilka pokruszonych orzechów.