Naleśniki z truskawkami i twarożkiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Naleśniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 250 g twarożku
- 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
- 200 g świeżych truskawek
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko, olej i sól, aż masa stanie się gładka. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło.
KROK 2: Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju usmaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Powtarzaj, aż ciasto się skończy.
KROK 3: W misce wymieszaj twarożek z cukrem wanilinowym. Jeśli nadzienie jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę śmietany lub jogurtu.
KROK 4: Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem pudrem.
KROK 5: Na każdym naleśniku rozsmaruj porcję twarożku, dodaj truskawki, zwiń naleśnik i podawaj!