Składniki
- 1 opakowanie Bezy Delecta
- 125 ml zimnej wody
- 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 g truskawek
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.
KROK 2: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim bezę na kształt prostokąta, zachowując 1 cm odstępu od brzegów blachy, aby beza mogła urosnąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C z termoobiegiem i piecz ok. 20-25 minut.
KROK 3: Bezę wyjmij i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Przełóż na czysty papier do pieczenia, odwracając do góry dnem, zdejmij papier z góry i zostaw do ostudzenia.
KROK 4: Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w kostkę. Kilka zostaw do dekoracji.
KROK 5: Ostudzoną bezę posmaruj ubitą śmietaną, rozłóż kawałki truskawek i zawiń roladę, zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekoruj truskawkami. Możesz posypać cukrem pudrem.