Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego Delecta
- 2 łyżki mleka
- 150g truskawek (mogą być świeże lub mrożone)
- 1 łyżka masła
- Dodatkowo cukier puder do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1: Rozbij jajka do miski i ubij je na jednolitą masę. Dodaj proszek do pieczenia, mąkę, cukier wanilinowy oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było żadnych grudek.
KROK 2: Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki (jeżeli używasz świeżych truskawek). Jeżeli korzystasz z mrożonych, wystarczy je rozmrozić.
KROK 3: Na patelni rozpuść masło, a następnie wlej na nią przygotowane ciasto. Gdy ciasto będzie się smażyć, na wierzchu równomiernie rozłóż truskawki.
KROK 4: Smaż omlet na średnim ogniu. Gdy spód omletu się zrumieni, a wierzch zacznie lekko stygnąć, delikatnie przewróć omlet na drugą stronę. Smaż jeszcze przez około 2-3 minuty.
KROK 5: Gotowy omlet przełóż na talerz. Możesz go posypać cukrem pudrem.